Articole Osteo-Info

prin prisma Congresul Mondial al Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF) – Lisabona – mai 2002

staff-andra-balanescu.jpgEste oare un paradox faptul că o singură boală –osteoporoza- beneficiază în fiecare an de un congres la care participă peste 7000 de specialişti (reumatologi, endocrinologi, internişti, ortopezi, balneologi) din întreaga lume? Acest fapt devine perfect explicabil dacă ţinem cont de faptul că în ultimele decenii, osteoporoza a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra morbidităţii şi mortalităţii.
Lucrările congresului au vizat toate aspectele majore legate de problematica ridicată de osteoporoză şi au fost structurate pe mai multe teme: epidemiologie/politică sanitară, calitatea vieţii, patogenie, osteoporoza la bărbaţi, perspective terapeutice.

 

csedo_karoly.jpgOMS (Organizaţia Mondială de Sănătate) consideră osteoporoza ca fiind una dintre cele mai frecvente zece boli de importanţă majoră din lume.

Din unghiul sănătăţii publice, osteoporoza de postmenopauză este cea mai importantă, afectând 25% dintre femei. Cauza este doar parţial involuţia, încetarea treptatată a funcţiei uteriene, a producerii de hormoni.

constantin_dumitrache_osteoporoza.jpgNormalitatea structurală şi funcţională a osului este expresia normalităţii endocrine.
Orice abatere indusă patologic sau ca evoluţie istorică a omului induce modificări semnificative, cu rezonanţă asupra întregului organism.
Osul are o dinamică funcţională de excepţie, fiind sediul unui proces permanent şi echilibrat de degradare şi reconstrucţie dat de jocul celulelor specifice,osteoclaste şi osteoblaste, aşa numitulproces de remodelare.
Catre o mai buna constientizare a bolii?

jyrcannesterr.jpgOsteoporoza se caracterizeaza prin diminuare a masei osoase si deteriorarea microarhitecturii osului, fragilizand scheletul, care drept urmare nu-si mai poate indeplini rolul mecanic de sustinere.
Astfel, creste deci riscul de fracturi, cu precadere tasarile vertebrale, fracturile incheieturii mainii si fracturile de sold, ultimele reprezentand consecinta cea mai marcanta a osteoporozei.

decebal_hudita.jpgIncidenta histerectomiei este în continuă creştere procentuală printre metodele de tratament, fie pentru patologie benignă (fibromul), fie cea oncologică (cancerul genital), fie pentru tratamentul hemoragiilor şi a modificăreilor hiperplazice de endometru necontrolate cu tratament. La creşterea incidenţei histerectomiei contribuie şi implicarea chirurgilor, care abordează cu extremă uşurinţă îndepărtarea unui organ important. Ginecologii au o preferinţă din ce în ce mai mate pentru înlocuirea tratamentului hormonal al metroragiilor cu histerectomia, deşi acum se preferă tratamente nuanţate: estroprogestative, progestative singure, antagoniştii de gonadotrofine, rezecţii histeroscopice pentru endometru, polipi, fibrom endocavitar, celioscopia pentru miomectomie sau tratamentul tumorilor anexiale, miomectomia cu abdomen deschis.