1....Mamei mele i s-a diagnosticat acum 1 an osteoporoza in stadiu destul de avansat in urma unei operatii de fractura de disc. In prezent este internata in spital la sectia de recuperare, unde i s-a descoperit o fractura a unei vertebre. Mentionez ca in ultimul an nu  i s-a administrat nici un tratament impotriva osteoporozei pe motiv ca in urma cu 3 ani a suferit o operatie de extirpare a rinichiului drept. Va rog sa-mi dati un sfat

 

In primul rand ar fi important de stiut ce varsta are mama Dvs. Apoi ar trebui facuta o osteodensitometrie DXA, daca nu are deja una facuta in urma cu un an, sau chiar repetata pt a cunoaste valoarea actuala a densitatii minerale osoase. Impreuna cu o evaluare clinica si functionala (durere, echilibru, etc.) dar si analiza de sange, se poate decide medicatia antiosteoporotica si programul de recuperare.

 

2....Din 10 iulie 2006 am dureri puternice de oase (extinse si la tendoane si muschi) in tot corpul. Totul a inceput de la mana dreapta. Dpdv ortopedic, neurologic si reumatologic (am doar FR=+6.97) medicii spun ca sunt ok. Am osteopenie: L1= -1.6; L2= -0.7; L3= -0.9; L4= -1.6. Am urmat mai multe tratamente si durerile persista. Aulin nu are nici un efect asupra mea. Daca nu am nimic patologic ce ar putea fi? Ma consider o pers puternica si optimista. Munca mea consta in lucrul cu tastatura (intensiv) si imi fac griji in ce priveste serviciul. Va multumesc din suflet.

 

Stimata doamna din scrisoare nu reiese varsta Dvs, ceea ce face ca un raspuns precis sa fie foarte dificil; m-ar fi interesat, de cati ani sunteti la menopauza, de exemplu. Oricum, durerile pe care le descrieti nu par a fi legate de osteopenie. Va recomand o evaluare clinica si biologica mai amanuntita pentru a putea elucida sursa durerilor Dvs.; cred ca un specialist de recuperare medicala sau reumatolog v-ar putea ajuta.

 

3....buna ziua. Am sa trec direct la subiect. In 2003 am facut o radiografie la coloana cervicala si mi-a dat urmatorul diagnostic: Bloc vertebral C2-C3 cu sutura apofizelor spinoase. Coloana cervicala in hiperextensie. Pensare posterioara C2-C3. Ingrosare margini discate superioare C3. de anul acesta am inceput sa am dureri in umeri, in zona muschilor trapezi, mai intai in partea dreapta si mai tarziu si in stanga. Ce as putea sa fac? Pana acum nu am facut nici un tratament.

 

Investigatia care va spune cel mai precis daca durerile Dvs de umeri si trapezi sunt de cauza cervicala este rezonanta magnetica a coloanei cervicale.

 

4....buna ziua,am 39 de ani si as vrea sa stiu daca in urma cu un an aveam Tscor -2,5 se poate, ca acum sa am osteoporoza? sunt la menopauza de 3 ani in urma unei histerectomii si am facut tratament cu 30mg cortizon 5 ani.Va intreb deoarece am dureri groaznice de coloana, cap femural si picioare. Im urma radiografiilor de coloana a reiesit ca ma mai multe hernieri discale, scolioza cu arc mare de curbura, lordoza accentuata si sacralizare s1. Am si LES dar este in remisiune, va rog din suflet sa imi raspundeti si v-as ruga daca imi puteti spune daca exista un program de gratuitate pentru fosamax pentru ca nu mi-l permit

 

Doamna, Dvs aveati osteoporoza inca de cand vi s-a dat rezultatul de T= -2,5. Tratamentul prelungit cu cortizon accentueaza osteoporoza! Pe radiografie nu se poate pune diagnosticul de hernie de disc! Da, exista programe de gratuitae pentru ostoporoza, va recomand insa sa faceti o evalare atenta clinica, biologica si radiologica (radiografie de bazin) si functionala la un medic specialist deoarece aveti mai multe afectiuni asociate.

 

5....Buna ziua,
Va scriu in urma unei radiografii facute la coloana vertebrala cand am fost diagnosticata cu demineralizare prin osteoporoza, de catre un medic din Bucuresti.
M-am documentat despre aceasta boala si pe internet intrucat am vrut sa vad care ar fi riscurile pe care le prezinta aceasta boala.
La momentul actual pot spune ca sunt destul de derutata si putin speriata datorita informatiilor culese despre aceasta boala.
Am numai 26 de ani.
Cat despre radiografie, medicul mi-a recomandat sa urmez un tratament cu calciu lactic + alpha D3 (care am inteles ca are rolul de a fixa calciul).
Durerile sunt de genul: nu pot respira sau ma apasa ceva in piept, durere foarte mare la coloana mai mult in partea de sus.
 Va rog sa ma indrumati in ceea ce ar trebui sa fac.
Astept raspuns de la dumneavoastra.
 

Pe o radiografie de coloana NU se poate pune diagnosticul precis de osteoporoza, mai ales la varsta de 26 de ani. Va recomand un consult la un specialist de recuperare medicala care, coreland simptomatologia Dvs cu o evaluare functionala si a tipului de activitate profesionala pe care o desfasurati, sunt convins ca va va lamuri si trata

  

6...buna ziua

    as dori sa adresez o intrebare, deoarece la doctor mi-e foarte frica sa merg. In anul 2005, mai exact pe data de 6 mai am suferit o interventie chirurgicala si anume chistectomie. De curand, de vreo doua saptamani ma dor articulatiile degetelor mici de la maini.Vreau sa stiu daca este posibil sa fac poliartrita reumatoida in urma operatiei sau ar trebui sa mi fac un test de depistare a osteoporozei. Daca am inteles bine, in urma unor astfel de interventii oasele devin fragile.
  Va rog sa nu ocoliti problema mea. Mentionez ca am 25 de ani si am o fetita de 3 ani si jumatate.
   Va multumesc anticipat,
 

Daca vi s-a extirpat un chist si nu ati suferit o HISTERECTOMIE, nu aveti de ca sa va faceti probleme referitor la aparitia osteoporozei. Pentru a sti, daca aveti poloartrita reumatoida, trebuie sa va adresati specialistului care va va consulta si va recolta si analize de sange, daca crede ca e necasar. Cu atat mai mult ca aveti o fetita de 3 ani trebuie sa va ingrijiti,  ceea ce presupune si consult medical!

  

7.....de curand mama mea a suferit o fractura de tibie si peroneu..in urma analizelor a fost depistata cu osteoporoza de grad2 ....in acest caz ce este de facut ...ce tratament trebuie urmat....care sunt riscurile ca fracturile sa reapara....va marturisesc ca sunt f slab informat despre aceasta bola ''tacuta'' cum se mai numeste...daca imi putetzi da o indrumare un sfat....ar fi enorm pentru mine va multumesc.

 

Analiza care pune clar diagnosticul de osteoporoza este osteodensitometria DXA, asa numitul „standard de aur”. In functie de rezultat, adica daca scorul T este  sub valoarea de -2,5 se poate pune un diagnostic de osteoporoza, si apoi, daca aveti aceasta boala, sa va adrestai specialistului pentru tatamentul adecvat.