ildiko.jpgÎn urmă cu 5 ani, într-o evaluare făcută de Aspor a reieşit, că 80% din populaţia feminină nu a auzit de osteoporoză. Datorită multiplelor campanii -realizate în parte de asociaţia noastră, ea a devenit o noţiune cunoscută, frecvent folosită. S-ar părea că ne-am atins unul din obiective, situaţia totuşi se complică. Cu cât o problemă este mai vehiculată, cu atât se îmbogăţeşte şi “mitul” în jurul ei. În prezent, mai toate acuzele reumatice au devenit “osteoporoza”. Dacă pe bolnavă o dor picioarele:  “are osteoporoză”, dacă o dor umerii, sau şoldurile: evident “suferă de osteoporoză”. Şi spune asta nu doar vecina, dar şi medicul…deseori. Întrucât osteoporoza nu doare, nu avem semnale de alarmă care să ne îndrume către medic pentru o depistare precoce. Astfel, ne putem bucura, dacă acuzele de altă natură ghidează bolnavii spre o investigaţie de osteoporoză…corectă (!).

Conştientizare deci există. Acum ar urma, să aşezăm noţiunile la locurile lor. Noi, membrii acestei asociaţii, care ne-am înscris în cursă să ne ajutăm semenii să prevină această boală, avem o nouă răspundere.

Trebuie să insistăm asupra faptului că osteoporoza este o boală care poate fi prevenită sau amânată prin cunoaşterea factorilor de risc (vezi “Testul de un minut” ) şi un regim de viaţă adecvat.

Exerciţiile fizice de zi cu zi şi alimentaţia “calitativă” sunt elementele de bază ale prevenirii fracturilor osteoporotice.

Ne putem dezvolta şi întreţine un sistem osos robust, prin mişcare regulată şi alimentaţie echilibrată, bogată în surse de calciu.

Acestea ar fi lactatele, cerealele, legumele, fructele, cu recomandări speciale: varza, nucile, seminţele/ susanul, soia, macul, lintea, peştele, caşcavalurile şi laptele.

Dacă dieta nu poate asigura necesarul de calciu şi un pH adecvat-alcalin (la iubitorii de carne), se poate apela la suplimente nutritive-, şi de calciu.


Trăim într-o eră în care se preferă miracolele: iei o pilulă, iţi trece durerea, iei alta, îţi cresc sânii sau moralul cel puţin. In schimb, munca noastră nu este spectaculoasă. Prevenirea unei boli înseamnă sănătate, iar ea se apreciază numai când îi ducem lipsa.


Dr. Gáspárik Andrea Ildikó,

Director executiv Aspor