Gilda.jpg«  Iarna, crengile rigide ale brazilor se supraîncarcă cu zapada, cedează sub greutatea acestora si se rup. Crengile elastice si subţiri ale salciei se indoaie, zapada se scutură de pe ele si apoi revin la poziţia iniţială «  Shirobey Akyama – medic japonez, fondatorul jiu-jitzu-ului (arta supleţii), 1600.

Reeducarea echilibrului şi coordonarii reprezintă un obiectiv important în recuperarea osteoporozei având un rol deosebit, alături de creşterea de forţă şi rezistenţă musculară, în prevenirea căderilor generatoare de fracturi.


Aş dori să vă spun câteva cuvinte despre unul dintre programele cele mai folosite pentru creşterea coordonării si echilibrului.

Tai Chi Chuan este o parte din cultura si civilizaţia chineză, o expresie a inţelepciunii chineze. De secole, el reprezintă un sistem de exerciţii despre care se consideră că imbunataţesc echilibrul si armonia energiilor Yin si Yang.

Adoptând poziţiile Tai Chi, individul devine mai concentrat, mai conectat, permiţând energiei Qi ( Chi), a pamântului, să se înalţe în întreg organismul, tot aşa precum un copac absoarbe prin rădăcini energia şi hrana din sol. Metoda este uneori denumită şi «  exerciţiul gânditorului » presupunând activarea tuturor regiunilor corpului printr-o serie de mişcari specifice denumite « forme ». Are drept caracteristici : lentoarea mişcărilor , cursivitatea lor. Se execută fără întrerupere, cu o concentrare deosebită asupra modului de efectuare al exerciţiului, în combinaţie cu mişcări de respiraţie coordonate cu ritmul mişcarilor.

Toate aceste elemente au efect calmant, sedativ, reechilibrant al sistemului nervos central.

In China, Tai Chi este practicat în fiecare dimineaţă, ca un ritual de pregătire pentru activităţile zilnice, când vremea o permite, în aer liber. Secolele de practica Tai Chi Chuan au demonstrat importanţa acestei metode în menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolilor.

Astăzi, o amplă documentaţie demonstrează cu date obiective eficienţa sa în menţinerea echilibrului si coordonării la persoanele vârstnice, pentru care prevenirea căderilor este un obiectiv important. 

 In Clinica Universitară III a Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică si Balneoclimatologie s-a organizat prin bunăvoinţa unui grup de specialişti un curs gratuit de Tai Chi la care participă paciente cu osteoporoză diagnosticată.

Poate că în viitor acest sport ar putea face parte din programul grupelor Aspor ?


Dr Gilda Mologhianu, medic primar recuperare, sef lucrari- UMF Carol Davila,
Dr Mihaela Mihaescu - studenta faculatea de fiziokinetoterapie UMF Carol Davila