Curs pentru lideri de grupă de suport

curs_051001.jpgÎn data de 6-7 mai a.c., s-a organizat cursul pentru liderii de grupa de suport ASPOR, precum si pentru cei care intentioneaza sa înfiinteze un asemenea grup în orasul lor. Au participat medici, kinetoterapeuti si persoane non-medicale din: Timisoara, Medias, Iasi, Felix, Baia Mare, Cristuru-Secuiesc, Marghita, Dej, Galati, Techirghiol, Pascani,Cluj-Napoca, Craiova, Sfântu-Gheorghe, Tarnaveni, Oradea.
(Sponsorul principal a fost Béres Pharmaceuticals Co. Ltd.)

“Intr-un ambient placut care prefigureaza primavara asteptata de catre noi toti (complexul Weekend al orasului Tg. Mures) a avut loc in 6 – 7 mai 2005 cursul pentru liderii de grupe de support ASPOR precum si pentru cei care intentioneaza sa initieze o grupa de suport local.

Aflat deja la editia a III-a acest curs a reunit un grup heterogen de persoane apartinand unor profesii diverse, dar care au in comun increderea in societatea civila si mai ales dorinta de a se implica in dezvoltarea acesteia.

Instruirea noastra a parcurs mai multe etape.

In seara zilei de 6 mai 2005, dupa ce ne-am cunoscut am audiat atat prelegeri cu continut stiintific (despre osteoporoza, medicatie antiosteoporotica) cat si povestea nasterii si dezvoltarii unei grupe de suport local – grupa de suport local Baile Felix, judetul Bihor. A urmat un atelier simpatic de brainstorming, apoi o mica petrecere care ne-au permis sa ne cunoastem mai bine.

In 7 mai 2005, d-na doctor Nagy Iren, fondatoarea ASPOR, ne-a impartasit tuturor nu numai din experienta dansei ci si din caldura sufleteasca si entuziasmul urias pe care le mentine la cote inalte. Vorbindu-ne inspirat despre lideri si grupe de suport, despre actiuni si proiecte si totodata depanand impreuna cu noi minunatele amintiri ale inceputurilor ne-a facut sa ne dorim sa mergem mai departe pe drumul deschis de dansa.

In dorinta de a-i familiariza pe viitorii lideri de grupa cu situatia din teren, trei voluntari au “dramatizat” o situatie imaginara, in care erau implicati liderul de grupa, incercand sa obtina intai o sala de gimnastica de la reprezentantul autoritatii locale (primarul), apoi un ziarist, sa-i publice un anunt in regim umanitar. Trebuie sa recunoastem ca rolurile celor doi (opozanti: primarul si ziarista) au fost mult prea bine interpretate si ca de fapt in plan real speram, ca actuali si viitori activisti pe plan social sa obtinem mai multa intelegere. A fost insa, un exercitiu interesant si distractiv care ne-a antrenat pentru viitor. S-a glumit, s-au schimbat idei, s-au nascut mici proiecte de viitor.

Si pentru ca, in prevenirea osteoporozei ASPOR pune un mare accent pe activitatea fizica, totul s-a incheiat cu un curs teoretic si practice asupra exercitiilor fizice in osteoporoza. Impreuna, unii mai sportivi si mai tineri, altii mai varstnici dar entuziasti, indrumati de studenta Barţa Zsuzsa, am avut doua ore petrecute profitabil si activ in sala de gimnastica a grupei de suport local Tg. Mures, ore in care am invatat un numar semnificativ de exercitii.

Desigur ca intorsi acasa, vom impartasi colegilor nostri, nu numai din cunostintele acumulate dar si ceva din spiritul acestor doua zile.

Speram ca noi grupe de suport local sa ni se alature in toate colturile tarii, incat asociatia noastra sa se raspandeasca acoperind toata harta Romaniei. Astfel, odata cu acest curs, ASPOR sa intre intr-o noua etapa a existentei sale, etapa care sa marcheze continuitate dar si dezvoltare.”

Dr. Salvina Mihalcea

 

 curs_051003.jpg
curs_051002.jpg 
curs_051004.jpg
curs_051005.jpg

curs_051006.jpg

 

 

 

beres.jpgSponsorul principal a fost Béres Pharmaceuticals Co. Ltd.