Catre o mai buna constientizare a bolii?

jyrcannesterr.jpgOsteoporoza se caracterizeaza prin diminuare a masei osoase si deteriorarea microarhitecturii osului, fragilizand scheletul, care drept urmare nu-si mai poate indeplini rolul mecanic de sustinere.
Astfel, creste deci riscul de fracturi, cu precadere tasarile vertebrale, fracturile incheieturii mainii si fracturile de sold, ultimele reprezentand consecinta cea mai marcanta a osteoporozei.

Avand in vedere cresterea cheltuielilor pentru sanatate, este primordial ca pe viitor sistemul de ingrijire medicala sa fie rationalizata, adica sa creasca eficacitatea lor in raport cu serviciile medicale acordate fie pentru un cost egal, fie pentru unul inferior, sau chiar unul superior, dar justificat.

In materie de sanatate publica, o alegere rationala corespunde unei aprecieri corecte a consecintelor patologice si a actiunilor de ingrijire medicala acordate, pentru a le putea combate. Consecintele unei anumite patologii se apreciaza conform a doua dimensiuni: pe de o parte repercursiunile asupra calitatii vietii pacientului si pe de alta parte costurile necesare punerii in aplicare a tuturor actiunilor care se cer pentru a preveni si vindeca boala sau pentru a ameliora starea celor afectati.

In general, termenul de “calitatea vietii” poate insemna multe lucruri. Specialistii in sanatate publica, in ceea ce-I priveste pe ei, utilizeaza termenul de “calitatea vietii” pentru a analiza perceptia propriei stari de sanatate a pacientului si aceasta in functie de diferite dimensiuni (durere, senzatie de energie, oboseala, funtionalitate fizica etc). Deci, este vorba despre un concept multidimensional subiectiv, care se interpreteaza cu ajutorul unor chestionare special intocmite in acest scop. Lista dimensiunilor care formeaza chestionarul nu este strict stabilita, fiecare chestionar determinand un numar clar determinat de dimensiuni ale calitatii vietii.

Repercursiunile umane ale osteoporozei in ceea ce priveste deteriorarea calitatii vietii si a costurilor generate pentru a preveni, depista, diagnostica si trata boala fac din aceasta epidemie o problema majora a sanatatii publice, problema care ia amploare in momentul de fata datorita imbatranirii demografice. Prin urmare, osteoporoza face obiectul a numeroase studii asupra calitatii vietii a unor analize privind costurile.

Dintre toate elementele care constituie costul global al unei maladii, cum e osteoporoza, unele sunt asociate in mod direct calitatii vietii pacientilor: este vorba despre beneficierea unor ingrijiri medicale asemenea vizitelor medicale, ingrijirilor kinetoterapeutice, ingrijiri acordate de infirmieri, medicatie etc. Cunoasterea modalitatilor de asociere dintre diferite dimensiuni ale calitatii vietii si costurile exorbitante in ingrijirea unei afectiuni prevalente si handicapantecum e osteoporoza este imperios necesara. De fapt, cunoscand efectul pe care-l au variatiile calitatii vietii asupra cheltuielilor de sanatate, rationalizarea utilizarii resurselor disponibile (fie ele umane, terapeutice sau financiare) poate fi realizata prin investirea lor acolo unde sunt cel mai avantajos necesare pentru a creste calitate vietii pacientilor, diminuand in acelasi timp costurile.

Un recent studiu din Belgia a explorat 8 dimensiuni ale calitatii vietii, precum si cresterea intensitatii ingrijirilor medicale ambulatorii beneficiate in cadrul unei populatii osteoporotice. Aceste nivele ale calitatii vietii si beneficierea de ingrijiri au fost comparate cu cele ale unei populatii “martor”, adica un grup care nu sufera de osteoporoza, dar de aceeasi varsta si sex. Rezultatele au aratat ca pacientii osteoporotici beneficiaza de o mai slaba calitate a vietii, inregistrandu-se in acelasi timp faptul ca ei au parte de ingrijiri medicale mai importante. Comaprand intre cele doua grupuri modalitatile de asociere intre scorurile calitatii vietii si costurile ingrijirilor ambulatorii acordate, s-a ajuns la concluzia ca in cadrul osteoporozei dimensiunea “vitalitate” este cea care dezvaluie cea mai puternica asociere (cu cat pacientii se simt mai putin energici, ca atat solicita mai multa ingrijire medicala), urmata de dimensiunile “perceptia starii generale de sanatate”, “limitare fizica” si “relatie sociala”. Dimensiunile mentale si sociale ale sanatatii intr-o patologie fizica asemenea osteoporozei sunt prin urmare considerabil alterate si associate printr-un recurs mai puternic catre ingrijirile medicale. Ele trebuie deci foarte serios luate in considerare in procesul de constientizare a bolii osteoporotice.
Prof. Dr. Jean-Yves Reginster
Secretar General IOF (Fundatia Internationala de Osteoporoza)