Evaluarea riscului de osteoporoză prin TESTUL DE UN MINUT (femei) şi a riscului de fractură prin instrumentul FRAX.

wodGabika

Atât pentru prevenirea cât şi pentru diagnosticarea precoce a osteoporozei esenţial este: determinarea riscului, prin prezenţa -sau nu- a factorilor de risc. Densitatea minerală osoasă scăzută (exprimat prin scorul T) reprezintă UN factor de risc. La fel de importante sunt -în schimb- şi alţi factori (cum ar fi fracturile antecedentele familiale şi personale de fracturi de fragilitate, menopauza precoce, constituţia fragilă -subponderalitatea, tratamentele cortizonice îndelungate).

Aceste evaluări sunt cât de simple şi la îndemâna tuturor, atât de utile în diagnosticarea osteoporozei. 

TESTUL DE UN MINUT

Completarea acestei liste va poate ajuta sa stabiliti daca este nevoie sa va consultati medicul pentru realizarea unor teste suplimentare si in mod particular pentru masurarea densitatii osoase. Doar medicul poate efectua analizele necesare pentru a stabili daca aveti osteoporoza. Acest test nu este un substitut al medicului dumneavoastra.

1. A avut unul dintre parintii dumneavoastra o fractura de sold dupa o cadere sau un traumatism minor?

Da Nu

2. Ati avut vreo fractura dupa o cadere sau un traumatism?

Da Nu

3. Menopauza s-a instalat inaintea varstei de 45 de ani?

Da Nu

4. Ati urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de 6 luni?

Da Nu

5. Ati scazut in inaltime mai mult de 5 cm?

Da Nu

6. V-a lipsit menstruatia timp de 12 luni sau mai mult ( in afara graviditatii sau a menopauzei)?

Da Nu

7. Consumati bauturi alcoolice in mod regulat ?

Da Nu

8. Suferiti frecvent de diaree (cauzata de probleme precum boala celiaca sau Crohn)?

Da Nu

Daca ati raspuns cu Da la oricare dintre aceste intrebari, puteti fi la risc de osteoporoza si va recomandam sa va consultati medicul care va va informa ce analize va sunt necesare. Vestea buna este ca osteoporoza poate fi diagnosticata relativ usor si poate fi tratata. Sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra ce modificari puteti aduce in stilul dumneavoastra de viata pentru a reduce din timp riscul de osteoporoza.

FRAX- este un instrument de calcul care estimează probabilitatea de a suferi o fractură osteoporotică în următorii 10 ani pe baza factorilor de risc (poate fi calculat cu sau fără cunoaşterea valorilor de densitatea minerală osoasă, nu este obligatorie completarea acelei rubrici). Acest algoritm online este deosebit de util, având în vedere accesibilitatea şi simplicitatea lui. http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=ro

Pentru interpretarea rezultatului puteţi utiliza graficul de mai jos.

Vă atragem atenţia, că la punctul nr 10. "osteoporoza secundară" alegeţi DA, dacă aţi intrat la menopauză înainte de vârsta de 45 de ani.

threshold Romania