Final de campanie

osteoporoza_0216.jpgAsociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) şi Asociaţia de Reprezentare a Femeilor cu Osteoporoză din România (ARFOS) anunţă rezultatele Campaniei de Prevenire şi Combatere a Osteoporozei “Rămâi drept în faţa osteoporozei”. Campania s-a desfăşurat în perioada 10 mai -31 octombrie a.c., în 18 dintre cele mai importante orase din tara.

Numita si „epidemia silentioasa”, osteoporoza este o problema de sanatate publica, deoarece de cele mai multe ori devine manifesta clinic odata cu aparitia complicatiei ei, fractura. Exista inca multe femei cu fracturi osteoporotice care nu au fost investigate pentru osteoporoza, de aceea Campania “Rămâi drept în faţa osteoporozei!” si-a propus informarea audienţei ţintă, femeile de peste 50 de ani, asupra importanţei diagnosticării din timp a acestei afectiuni, prin efectuarea testului de densitometrie osoasă.

În cele şase luni de campanie, femeile au avut posibilitatea de a efectua gratuit testul DMO, în urma programărilor la numărul de telefon Telverde (gratuit) 0800 800 166, începând cu data de 10 mai 2004.

osteoporoza_02161.jpgCele mai multe solicitari au venit din marile orase precum Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Constanta. Fiecare dintre apelurile preluate a presupus parcurgerea unui algoritm ce permitea o prima evaluare a riscului de osteoporoza la femeia cu varsta de peste 50 de ani. A rezultat astfel un total de 11.000 femei la risc, care au beneficiat de o testare gratuita a densitometriei osoase pentru a li se evalua riscul de a face o fractura osteoporotica.
S-a constatat astfel ca din totalul celor 11,000 de paciente evaluate, peste 60% aveau un risc de fractura suficient de mare pentru a justifica continuarea investigatiilor si/sau initierea terapiei adecvate pentru preventia fracturilor osteoporotice.

Exista factori de risc pentru osteoporoza care pot fi corectati (consumul de lactate, sedentatrismul), si, la o analiza detaliata a chestionarelor pacientelor cu risc crescut de fractura s-a observat ca:

  • 85% au declarat un consum redus de lactate
  • 82% erau sedentare

Exista insa si factori de risc pentru fractura osteoporotica ce nu pot fi controlati, dar prezenta lor ne poate atrage atentia asupra necesitatii instituirii unui tratament adecvat pentru a preveni fractura. Astfel, din datele colectate s-a observat ca:

  • peste 90% aveau varsta > 50 de ani
  • mai mult de 55% aveau menopauza instalata precoce
  • 47% aveau fracturi osteoporotice in antecedente (prezenta fracturilor in antecedente creste de 4-5 ori riscul aparitiei altor fracturi)
  • 24% aveau mamele cu fractura osteoporotica in antecedente

Rezultatele Campaniei “Ramai drept in fata osteoporozei!” ne arata inca o data ca osteoporoza este o problema reala de sanatate publica iar fracturile constituie un semnal de alarma menit sa atraga atentia asupra osteoporozei atat prin costurile sociale enorme pe care le implica, cat si prin morbiditatea si mortalitatea asociate lor.

Cu ajutorul celor doua asociatii de paciente, ASPOR si ARFOS, 11,000 de femei au fost ajutate in depistarea precoce a acestei boli. Acţionând din timp, calitatea vietii acestora se va putea ameliora considerabil.