Reprezentanții pacienților, alături de medici

Conducerea Colegiului Medicilor din Bucuresti  (CMMB)  a invitat asociațiile de pacienți la o intalnire pentru a stabili directii de colaborare,  propunandu-le un parteneriat, pentru a încerca împreună să rezolve unele probleme cu implicații directe asupra calității actului medical. Din partea asociatiei ASPOR a participat dr Sorina Botescu, noul reprezentant din Bucuresti al asociatiei ASPOR. 

 

 

20160811 06

Reprezentanții pacienților s-au arătat intelegatori si solidari cu nemultumirea colegiului privind campania de culpabilizare a corpului profesional din Sănătate.

Reprezentanții pacienților și-au exprimat îngrijorarea față de exodul medicilor, fenomen amplificat de această campanie. Conducerea CMMB a prezentat soluțiile pe care le-a avansat Ministerului Sănătății pentru atragerea și menținerea medicilor tineri în sistemul sanitar din țară. A fost relevat rolul pe care îl are comunicarea în armonizarea relației medic-pacient și creșterea calității actului medical. Asociațiile pacienților au semnalat eforturile pe care le fac pentru educarea medicală a publicului și popularizarea unor informații legate de descoperirea precoce a bolilor, tratament și stilul de viață.

În acest sens, CMMB va realiza un parteneriat cu toate asociațiile de pacienți care doresc să se implice în educația medicală a publicului. CMMB va sprijini acest efort, girând din punct de vedere științific materialele informative și va contribui la distribuția acestora.

În urma discuțiilor cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, CMMB a anunțat că, la conferințele anuale dedicate medicilor, vor fi introduse secțiuni dedicate pacienților.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, a propus ca întâlnirile cu asociațiile de pacienți să aibă loc trimestrial, pe teme stabilite de comun acord.

Au participat la întâlnire: Asociația pentru Protecția Pacienților, Alianța Pacienților Cronici din România, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Uniunea Națională a Organizațiilor Pacienților Afectați HIV/SIDA, membră a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Asociația Lupus România, Myeloma Euronet România, Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România, Asociația Pacienților cu Boala von Hippel Lindau, Asociația Pacienților cu Tumori Neuroendocrine și Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă, membră a COPAC.

Din partea CMMB, au participat membrii Biroului Executiv: prof. dr. Cătălina Poiană, președinte CMMB, prof. dr. Bogdan Popescu, vicepreședinte CMMB, conf.dr. Horia Bumbea, vicepreședinte CMMB, conf. Dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte CMMB și dr. Adriana Mihalas, secretar Bex.

Moderatorul întâlnirii a fost jurnalistul Val Vâlcu.