Modul nostru de viață, care duce lipsă de mișcare cauzează multe acuze legate de aparatul locomotor. Majoritatea oamenilor preferă fizioterapia, deși pe termen lung gimnastica medicală este cea mai eficientă metodă pentru tratarea și prevenirea durerilor de spate, a acuzelor legate de coloană, a durerilor cervicale și a osteoporozei. Durerea cauzează o postură incorectă, care perturbă echilibrul natural al coloanei.

bartha_zsuzsa.jpg

Printre cauzele durerii lombare (low back pain) apar disbalanța și starea decondiționată a musculaturii. Cum am menționat anterior, din cauza modului de viață sedentar, fără activitate fizică, a încărcării unilaterale sau a durerii echilibrul muscular este perturbat, rezultând ceea ce numim dysbalance muscular. Unii mușchi, care sunt predispuși la hipertonie, se scurtează, mușchii aparținând de a doua unitate motorie, care sunt predispuși la alungire, se slăbesc.

Din cauza scurtării, respectiv slăbirii, alungirii acestor mușchi se modifică centrul de greutate și incărcarea discurilor intervertebrale crește. Din cauza posturii incorecte unghiurile fiziologice, parametrii biomecanici se modifică, modificând astfel efectele forțelor care acționează pe corp, modificând linia de greutate, rezultând supraîncărcarea mușchilor folosiți în corecție, accentuând sarcina pe suprafețele articulare și pe discul intervertebral.

Decondiționarea mușchilor ia naștere din cauza inactivității sistemului musculoscheletar, din cauza căreia poate să apară durere. Durerea cauzează inactivitate la rândul ei, evitând mișcarea și încărcarea componentelor sistemului, astfel formându-se ciclul cronic de durere. În ciclul cronic de durere funcțiile și metabolismul țesuturilor sunt afectate, procesul implicând mușchii, ligamentele, cartilajul articular, discurile intervertebrale, capsula articulară, oasele. Capacitatea funcțională și spațiul de mișcare a coloanei lombare scade, din cauza căreia forța și rezistența mușchilor sinergiști care sunt activi în mișcare și stabilitate scad și ele. La rândul ei, această perturbare cauzează moficări în funcția musculară, atingând sistemul neuromuscular în privința coordonării și propriocepției.

Postura corectă și reducerea durerii lombare pot fi atinse prin mai multe metode terapeutice. Literatura internațională le menționează printre tehnicile active și pasive. În cadrul terapiilor pasive pacientul nu este implicat activ în terapie, în acest grup se includ masajul, terapia manuală, tracția, electroterapia. Printre tehnicile active pot fi menționate acele metode în care pacientul colaborează activ, de exemplu metode de elongație, exerciții de gimnastică medicală pentru mobilizarea coloanei și întărirea musculaturii, formarea unui mod de viață care să protejeze coloana vertebrală (Hayden 2005, Kellow 2006, Morris 2006, McIntosh 2008, Rasmussen-Barr 2009, Slade 2009, Bronfort 2011, Cuesta-Vargas 2011) .

În literatura internațională de fizioterapie pe baza EBM (Evidence Based Medicine) cele mai eficiente sunt considerate terapiile active, în special programele care instruiesc pacientul către un program de viață și activități care întăresc musculatura. Printre terapiile care implică asemenea exerciții pot fi amintite programul de reabilitare multidisciplinară și programele back-school (școala spatelui).

Bartha Zsuzsa, fiziokinetoterapeut,
vicepreşedinte Aspor