John A Kanis, Eugene V McCloskey et al 

FRAX  este un algoritm ce calculează probabilitatea pe zece ani de a suferi o fractură osteoporotică majoră. Riscul de fractură  se calculează pe baza vârstei, a indicelui de masă corporală şi a unor factori bine validaţi de risc. Densitatea minerală osoasă de la nivelul colului femural (DMO) poate fi un input opţional  pentru a spori precizia predictiei riscului de fractură.


 Întrucât probabilitatea aparitiei fracturilor diferă semnificativ  în diferitele regiuni ale lumii, FRAX –ul este calibrat in acele ţări, unde epidemiologia fracturilor şi mortalitatea sunt cunoscute (în prezent peste 45 de ţări).  Ba mai mult, FRAX a fost încorporat în softurile (programele) densitometrelor şi există o aplicaţie şi pentru  I-Phone/I-Pod.

kanis.jpgAplicaţia majoră a FRAX este îmbunătăţirea  (sporirea ) evaluării  riscului de fractură, pentru a eficientiza intervenţiile terapeutice, în mod deosebit în medicina primară. Aplicabilitatea FRAX va creşte prin dezvoltarea unor modele noi, specifice fiecărei ţări, în măsura generării datelor epidemiologice .

Oricum, utilitatea FRAX va fi limitată,  dacă  specialiştii  nu vor dezvolta ghiduri axate pe probabilitatea de fractura la care tratamentul  ar fi recomandabil (definirea unui prag de intervenţie). 

 FRAX a fost încorporat în ghidurile de evaluare din Statele Unite, Japonia şi mai multe state europene, dar majoritatea regiunilor din lume au rămas fără vre-un astfel de protocol. Pragul ales de intervenţie va fi diferit de la o ţară la alta, în funcţie de importanţa osteoporozei,  bugetul de sănătate alocat, protocoalele curente, nivelul de compensare şi alte considerente economice.

În Marea Britanie acest prag a fost stabilit după vârstă, bazat pe probabilitatea de fractură:  echivalent  a unei  femei cu o fractură osteoporotică în antecedente.  În America de nord, pragul de intervenţie FRAXpentru  femei şi bărbaţi cu osteopenie a fost stabilit pe baza cost-eficienţei. Aceste guideline-uri trebuie generate de societăţile naţionale în colaborare cu casele de asigurări.      

Independent de modul  în care aceste praguri sunt stabilite , precizarea unor guideline-uri  bazate pe probabilitatea de fractură identifică mai multe femei şi bărbaţi la un risc ridicat, care ar trebui să beneficieze de tratament şi evită tratamentele inutile la cei cu risc scăzut. 

 mccloskey.jpgJohn A Kanis, Helena Johansson, Anders Oden, Eugene V McCloskey

WHO Collaborating Centre for Metabolic Bone Diseases, University of Sheffield Medical School,

Sheffield, UK