Index articole

 

Depistare, diagnostic

Depistarea precoce a bolii este o condiţie importantă a succesului terapeutic. Există doua strategii de depistare:

1. strategia factorilor de risc: identificarea persoanelor cu risc înalt de boală (vezi capitolul: Ești la risc?) şi diagnosticarea bolii prin prezenţa factorilor de risc şi densitometrie (DXA);

2. strategia descoperirii de caz: anamneza fracturilor: fracturile determinate de un traumatism minor şi în prezenţa unor factori de risc se pune diagnosticul de OP care ulterior se poate certifica prin DXA.

ASPOR, ca asociatie de reprezentare a bolnavilor cu OP, consideră strategia factorilor de risc oportună de a duce la o depistare precoce. In condiţiile particulare ale ţării noastre, ASPOR ia in considerare anumite postulate necesare depistării precoce: a) informarea populaţiei şi personalului medical asupra importanţei factorilor de risc; b) importanţa anamnezei şi examenului clinic, efectuate periodic la medicii de familie; c) informaţii precise asupra riscului crescut în anumite grupe de populaţie (vârstnici, corticodependenţi, femei la menopauză precoce) şi supravegherea activă a acestora; d) informaţii asupra fracturilor de fragilitate; e) subliniem eroarea supralicitării diagnosticului în absenţa unei anamneze şi a unui examen clinic riguros; Trebuie facută o distincţie clară între diagnosticul densitometric şi decizia terapeutică. Decizia terapeutică trebuie luată după analizarea tuturor datelor anamnestice şi clinice şi în relaţie directă cu riscul de fractură (vezi FRAX).