
Conştientizare deci există. Acum ar urma, să aşezăm noţiunile la locurile lor. Noi, membrii acestei asociaţii, care ne-am înscris în cursă să ne ajutăm semenii să prevină această boală, avem o nouă răspundere.
Trebuie să insistăm asupra faptului că osteoporoza este o boală care poate fi prevenită sau amânată prin cunoaşterea factorilor de risc (vezi “Testul de un minut” ) şi un regim de viaţă adecvat.
Exerciţiile fizice de zi cu zi şi alimentaţia “calitativă” sunt elementele de bază ale prevenirii fracturilor osteoporotice.
Ne putem dezvolta şi întreţine un sistem osos robust, prin mişcare regulată şi alimentaţie echilibrată, bogată în surse de calciu.
Acestea ar fi lactatele, cerealele, legumele, fructele, cu recomandări speciale: varza, nucile, seminţele/ susanul, soia, macul, lintea, peştele, caşcavalurile şi laptele.
Dacă dieta nu poate asigura necesarul de calciu şi un pH adecvat-alcalin (la iubitorii de carne), se poate apela la suplimente nutritive-, şi de calciu.
Trăim într-o eră în care se
preferă miracolele: iei o pilulă, iţi trece durerea, iei alta, îţi
cresc sânii sau moralul cel puţin. In schimb, munca noastră
nu este spectaculoasă. Prevenirea unei boli înseamnă
sănătate, iar ea se apreciază numai când îi ducem
lipsa.
Dr. Gáspárik Andrea Ildikó,
Director executiv Aspor